Theo Griekspoor, organist

theo-

Theo Griekspoor werd geboren op 10 januari 1948 te Aalsmeer. Op dertienjarige leeftijd werd hij hulporganist van de Triomphatorkerk in zijn woonplaats. Drie jaar later volgde een vaste aanstelling in bovengenoemde kerk. Vanaf zijn vijftiende jaar werd hij aangenomen als privé-leerling van de Amsterdamse organist Piet van Egmond.

Toen hij tweeëntwintig jaar werd vervolgde hij zijn lessen bij de Haarlemse organist Nico Waasdorp. Tijdens deze amateur periode behaalde hij twaalf maal een prijs met het meedoen aan amateur-orgelconcoursen. Na deze periode werd begonnen met de studie muziektheorie waarvoor hij met goed gevolg staatsexamen deed; deze opleiding kreeg hij bij Jaap en Coby Spigt te Amsterdam. Voor de praktijkvakken orgel werd hij aangenomen als leerling aan het conservatorium te Alkmaar waar Jos van der Kooy zijn leraar werd.

De praktijklessen vonden grotendeels plaats in de Amsterdamse Westerkerk. In 1993 slaagde hij aan bovengenoemd conservatorium voor het diploma “Docerend Musicus”. Al vele jaren wordt Theo Griekspoor graag gevraagd als begeleider van zangkoren en geeft hij op bescheiden, maar regelmatige schaal orgelconcerten. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het componeren van orgelmuziek en zijn er veertien in druk verschenen.

In 2006 won hij het “Cesar Franck”concours en in 2007 het “Alex Guilmant” orgelconcours dat beide keren werd gehouden in de koepelkerk te Leeuwarden.

Website